Με ένα είδος ‘’εισβολέα’’ όπως το χαρακτηρίζουν, έρχεται αντιμέτωπη η Υπηρεσία Θήρας, καθώς το συγκεκριμένο πουλί έκανε την εμφάνισή του στη Κύπρο.

Το Ινδικό Μάινα εμφανίστηκε αρχικά στο νησί μας μέσα στον Ιανουάριο και συγκεκριμένα στη περιοχή των Βάσεων όπου και καταπολεμήθηκε. Ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο είδος έχει εντοπιστεί και στο νέο λιμάνι Λεμεσού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανώτερου λειτουργού της Υπηρεσίας Θήρας, κ.Νίκου Κασίνη, πρόκειται για το Ινδικό Μάινα / Common Myna, ένα εισβλητικό πουλί το οποίο μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα, όπως καταστροφές σε καλλιέργειες, απομάκρυνση άλλων πουλιών, και να μεταφέρει αρκετές αρρώστιες

Έχει σκούρο καφέ φτέρωμα, με μαύρο κεφάλι, λαιμό και λευκές περιοχές στα φτερά και την ουρά. Το χρώμα γύρω από τα μάτια και τα πόδια του είναι κιτρινο-πορτοκαλί, ενώ υπολογίζεται ότι φτάνει περίπου τα 20 εκατοστά. Τρέφεται με φρούτα, σπόρους, έντομα, σκουλήκια και υπολείμματα τροφών

Το συγκεκριμένο πουλί εξαπλώθηκε από την Ινδία και έφτασε μέχρι την Δύση, με το Ισραήλ να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κασίνης, το πουλί ‘’εισβολέας’’ θεωρείται είδος που πρέπει να ελεγχθεί ο πληθυσμός του. Για τον λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Υπηρεσίας Θήρας με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για να διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των συγκεκριμένων πουλιών στην Κύπρο καθώς και τρόποι αντιμετώπισης τους. 


Φωτογραφίες: ebird.org