Ο Ανδρέας Ποντίκης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς στο σκητ εφήβων

 

Ευτυχώς που υπάρχουν κι οι έφηβοι

-------------------------------------

 

  • Ο εξελίξιμος και πολλά υποσχόμενος νεαρός σκοπευτής του σκητ, μπήκε στον τελικό με το ψηλότερο αποτέλεσμα (122/125) και τελικά ανέβηκε στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρο
  • Το πρόσφατο παρελθόν του Ανδρέα Ποντίκη και των άλλων εφήβων σκοπευτών του Skeet προδιαγράφουν ένα καλύτερο μέλλον για την κυπριακή σκοποβολή 

Άλλη μια διεθνής διάκριση για την κυπριακή σκοποβολή, πανευρωπαϊκή αυτή τη φορά, ήρθε από το μέλλον του αθλήματος, τους έφηβους σκοπευτές μας! Ο κορυφαίος έφηβος σκοπευτής μας αυτή τη στιγμή, ο νεαρός Ανδρέας Ποντίκης, σήκωσε στους ώμους του το κύρος και την αξιοπρέπεια (που έπρεπε να έχει) η κυπριακή σκοποβολή, εξασφαλίζοντας στο Skeet εφήβων το αργυρό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Σκοποβολής, που διεξάγονται αυτές τις μέρες στην πόλη Όσιεκ της Κροατίας. 

Ο νεαρός σκοπευτής που έδειξε από την αρχή του αγώνα τις προθέσεις του, ξεκίνησε με 25/25 και ολοκλήρωσε την πρώτη μέρα με 73/75 ενώ με μια μόνο απώλεια τη δεύτερη μέρα (49/50) πέτυχε μαζί με τον Λιθουανό Τόμας Βαϊτεκούνας το ψηλότερο αποτέλεσμα του προκριματικού. Στον τελικό – θρίλερ, πέτυχε 55/60 και εξασφάλισε το αργυρό μετάλλιο της κορυφαίας πανευρωπαϊκής διοργάνωσης, χάνοντας το χρυσό για ένα δίσκο, από τον Ελλαδίτη σκοπευτή Παναγιώτη Γεροχρίστο (56/60).

Οι άλλοι δυο διεθνείς νεαροί που συμμετείχαν στους αγώνες, Βαρνάβας Θεοδώρου (119/125) και Μάρκος Κοντόπουλος (117/125) τερμάτισαν στην 9η και 18η θέση αντίστοιχα, ενώ ο Θεόδωρος Ιωαννίδης που αγωνίστηκε εκτός συναγωνισμού, για βελτίωση της θέσης του στην πανευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάταξη πέτυχε 106/125. Οι τρεις νεαροί διεθνείς μας, Ποντίκης, Θεοδώρου και Κοντόπουλος θα αγωνιστούν και στον ομαδικό αγώνα του σκητ εφήβων, που είναι προγραμματισμένος για σήμερα Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και οι φίλοι της κυπριακής σκοποβολής, προσβλέπουν σε άλλη μια καλή παρουσία των εφήβων μας, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να χαρίσουν στην Κύπρο άλλη μια διεθνή διάκριση.

Εξάλλου είναι αυτοί που τον τελευταίο καιρό, κατά κύριο λόγο, σηκώνουν στους ώμους τους το όποιο κύρος της κυπριακής σκοποβολής και προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας στους διεθνείς βατήρες! Το αργυρό μετάλλιο του Ανδρέα Ποντίκη, ήταν η συνέχεια μιας σειράς διεθνών επιτυχιών και ψηλών αποτελεσμάτων του ιδίου, και στη φετινή χρονιά ήρθε να προστεθεί στο πρόσφατο αργυρό μετάλλιο του Μάρκου Κοντόπουλου τους Παγκόσμιους Αγώνες Εφήβων / Νεανίδων στην Κορέα και το χάλκινο μετάλλιο της εθνικής εφήβων (Ανδρέας Ποντίκης, Θεόδωρος Ιωαννίδης, Βαρνάβας Θεοδώρου) στους ίδιους αγώνες. Στον συγκεκριμένο αγώνα ο νεαρός Ποντίκης πέτυχε 121/125 πέρασε τρίτος στον τελικό στον οποίο μια άτυχη στιγμή τον έριξε στην 6η θέση. Στον τρίτο διεθνή αγώνα που συμμετείχε φέτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Εφήβων στην Ζουλ, πέτυχε 118/125 κι έμεινε εκτός τελικού για ένα δίσκο, τερματίζοντας στην 7η θέση.

Δεν υπάρχουν Ολυμπιακές κάρτες για έφηβους!

Εδώ οφείλουμε να αναφερθούμε σε μια ατυχή και ανυπόστατη ανακοίνωση της ΣΚΟΚ (γκάφα για την ακρίβεια), η οποία αναστάτωσε τον κόσμο της σκοποβολής, ιδιαίτερα τους έφηβους και τις οικογένειες τους. Σε επίσημη ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή, μετά την πρώτη μέρα του Skeet εφήβων στους Πανευρωπαϊκούς η ΣΚΟΚ σε γραπτή ανακοίνωση της ανέφερε ότι οι έφηβοι «… οι οποίοι θα πάρουν μέρος στον τελικό διεκδικώντας μετάλλιο, αλλά και την πρόκριση τους για συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του 2024, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι».

Θα πρέπει λοιπόν, να διευκρινίσουμε ξεκάθαρα, ότι η Διεθνής Ομοσπονδία ISSF, ουδέποτε προέβλεπε στους κανονισμούς της Ολυμπιακές κάρτες οι οποίες θα μπορούσαν να διεκδικηθούν σε αγώνες εφήβων. Ένας έφηβος για να διεκδικήσει Ολυμπιακή συμμετοχή, θα πρέπει να ζητήσει να αγωνίζεται σε αγώνες ανδρών (κάτι που επιτρέπεται) όπως έγινε με τον πρωταθλητή και Ολυμπιονίκη μας Γιώργο Αχιλλέως, ο οποίος, με προτροπή του τότε προπονητή του, το 1999 (σε ηλικία 19 χρονών) συμμετείχε σε αγώνες ανδρών και στη συνέχεια συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ το 2000.

Οι αρμόδιοι της ΣΚΟΚ, όφειλαν να γνωρίζουν αυτόν τον ουσιώδη κανονισμό και αν μη τι άλλο, θα έπρεπε μέχρι τώρα να είχαν εκδώσει διορθωτική ανακοίνωση.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:


1. Οι νικητές των Πανευρωπαϊκών Αγώνων μετά τη βράβευση τους. Στη δεύτερη θέση (αριστερά), ο νεαρός Ανδρέας Ποντίκης

2. Ο Ανδρέας Ποντίκης στη διάρκεια του τελικού

3. Ο «αργυρός» νικητής Ανδρέας Ποντίκης, μαζί με τον προπονητή του Μιχάλη Κατζιανή

4. Η ομάδα των εφήβων, μαζί με τον προπονητή τους Μιχάλη Κατζιανή. Σήμερα Δευτέρα, οι τρεις, θα αγωνιστούν για διεκδίκηση των ομαδικών μεταλλίων