Αναταράξεις στον Κυνολογικό όμιλο Κύπρου 

Σε άρση αναγνώρισης ο όμιλος Pointer Setter

Της Νάταλης Σάββα


Μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Κυνολογικού Ομίλου Κύπρου, τέθηκαν σε παγιοποίηση, μέχρι να δικαστούν από την Πειθαρχική Επιτροπή και, να περάσουν ενώπιων της δικαστικής επιτροπής του Κυνολογικού τα μέλη του Δ.Σ και παράλληλα μέλη του Ομίλου Αγγλικών Δεικτών: Νικόλας Κασσιανίδης, Άνθιμος Ανθίμου και Χαράλαμπος Γρηγορίου.

Παράλληλα σε παύση τέθηκαν και οι δραστηριότητες του Ομίλου Αγγλικών Δεικτών καθώς μέσα από τις καταγγελίες προκύπτουν εύλογες υποψίες ότι υπήρχαν παρατυπίες στον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων γεγονός που θέτει σε παύση όλο το υφιστάμενο Δ.Σ του ομίλου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κριτής αγώνων παρουσίασε στοιχεία μαζί με υπογεγραμμένη καταγγελία αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων του Ομίλου Αγγλικών φυλών και ότι προκύπταν θέματα ασυμβίβαστου και παρατυπιών καθώς, μεταξύ άλλων, άτομα συγγενής έκριναν αμφότερους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ηγεσία του νυν Κυνολογικού Ομίλου είχε σχηματιστεί μετά τις καταγγελίες εναντίον του πρώην προέδρου για κατάχρηση χρημάτων. Μάλιστα κινήθηκε και αγωγή από τον τωρινό Δ.Σ του Κυνολογικού ενάντια αρκετών μελών του πρώην Δ.Σ αναφορικά με αυτό το θέμα.

Στην συνέχεια με πρωτοβουλία και διάφορες ενέργειες του τότε Αντιπροέδρου του Κυνολογικού Ομίλου Νικόλα Κασσιανίδη, διαγράφησαν δύο από τους πιο ιστορικούς ομίλους της κυνηγετικής Κυνολογίας, ο Όμιλος Επανιέλ Μπρετόν Κύπρου αλλά και ο όμιλος Κούτσχαρτ, οι οποίοι είχαν ιστορία γύρω στα 30 χρόνια, για το λόγο ότι δήθεν δεν παρέδωσαν οικονομικές καταστάσεις. Κάτι το οποίο ο Όμιλος Αγγλικών Δεικτών δεν είχε πράξει για 5 χρόνια περίπου, δηλαδή δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Μάλιστα στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε προσωπική εμπλοκή του διευθυντή του περιοδικού μας κου Άριστου Αριστείδου, ο οποίος ως κάτοχος Επανιέλ Μπρετόν έλαβε από τους δύο Ομίλους (Επανιέλ – Κούτσχαρτ) πληρεξούσιο για να τους αντιπροσωπεύσω σε συνάντηση με τον Κυνολογικό με σκοπό την διαπίστωση και επίλυση των διαφορών.

ΤΟ Δ.Σ του Κυνολογικού Ομίλου το οποίο απαρτιζόταν από τα διαγραμμένα μέλη και ακόμη 6 άτομα δεν αποδέχθηκαν ποτέ να καθίσουν σε συνομιλίες με πρωτεργάτη τον κον Κασσιανίδη και ταυτόχρονα παρακίνησαν μέλη των διαγραφέντων ομίλων για την δημιουργία καινούργιων Ομίλων, σπέρνοντας έτσι την διχόνοια ανάμεσα σε κυναγωγούς και καταστρέφοντας τόσο τα πρωταθλήματα τους όσο και την ιστορία των Ομίλων.

Το Δ.Σ του Ομίλου Αγγλικών Δεικτών προχώρησε στις 11/10/2023 σε παράτυπη γενική συνέλευση (Δεν δικαιούτο να καλέσει τον κόσμο από την στιγμή που έχει παύση η λειτουργία του από τον Κυνολογικό Όμιλο καθώς θεωρείτε ως παράνομη παρακίνηση των μελών) με σκοπό να ενημερώσει τα μέλη του. Σύμφωνα με πληροφορίες από άτομα τα οποία ήταν παρών στην Γενική Συνέλευση τα μέλη του Δ.Σ ενημέρωσαν τα μέλη ότι οι καταγγελίες έγιναν κακόβουλα λόγω σκοπιμοτήτων και ότι μπορεί να έκαναν κάποια λάθη ως Δ.Σ αλλά δεν έγινε κάτι παράτυπο. Επίσης δήλωσαν ότι θα κινηθούν νομικά για το θέμα αυτό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο άκουσμα της συγκεκριμένης είδησης τα τηλέφωνα αλλά και τα μηνύματα τα οποία κατέφθανα στα γραφεία μας ήταν δεκάδες με αρκετά πρώην μέλη και κυρίως ιδιοκτήτες Αγγλικών Δεικτών να θέλουν να μάθουν εάν όντος ο όμιλος και ο πρόεδρος του Ομίλου έχουν διαγραφεί . Οι περισσότεροι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους στην επιβεβαίωση της είδησης καθώς γνώριζαν ότι οι καταγγελίες ήταν βάσιμες απλά κανείς για αρκετά χρόνια τώρα δεν μιλούσε με αποτέλεσμα αρκετά μέλη να αποτραβηχθούν από τον Όμιλο αλλά και τους αγώνες.

Προσπαθήσαμε κατ’ επανάληψη να επικοινωνήσουμε γραπτώς και τηλεφωνικός με τον πρόεδρο του Κυνολογικού ομίλου αλλά όπως μας ανέφεραν έχει δει τα μηνύματα μας και θα μας απαντήσει μόλις βρει χρόνο.

Τι γίνεται τώρα;

Σε περίπτωση που ο όμιλος δεν αλλάξει Διοικητικό Συμβούλιο για να πάρει την έγκριση του Κυνολογικού Ομίλου μη αναγνώριση της παύσης και συνεχίσει με το ίδιο πιθανό για τα επόμενα χρόνια να μην μπορεί να λειτουργήσει ενώ κανένας από τους αγώνες του δεν θα αναγνωρίζεται ως επίσημος αλλά ούτε θα μπορούν Αγγλικά σκυλιά να λάβουν μέρος σε αγώνες του εξωτερικού. Αν το παρών Δ.Σ αποχωρήσει τότε πιθανό να επανεξεταστεί η κατάσταση και ο όμιλος να πάρει άδεια να λειτουργήσει κανονικά. Αυτό μάλιστα θα επηρεάσει και την διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού αγώνα Μπεκάτσας τον οποίο θα διοργάνωνε ο Αγγλικός όμιλος.

Η απόφαση αυτή του Κυνολογικού Ομίλου φαίνεται να έχει ωθήσει αρκετά από τα παλιά μέλη τα οποία εγκατέλειψαν τα κυνοφυλικά, τους αγώνες και τον Κυνολογικό όμιλο να εκφράζουν την επιθυμία τους να επιστρέψουν πίσω με σκοπό να καθαρίσει ο όμιλος από τέτοια φαινόμενα καθώς από ότι φαίνεται λόγοι σαν αυτούς απομάκρυναν πολύ κόσμο .

Κοντολογίς υπάρχει ένα χάος στην καθαρόαιμη κυνοφιλία το οποίο μέρα με την μέρα γίνεται μεγαλύτερο και εντονότερο χωρίς καμία ελπίδα σωτηρίας στον ορίζοντα.