Όπως πολλές φορές αναφέραμε σε αρθρογραφία μας, ο Κυνολογικός Όμιλος Κύπρου υφίσταται τρομερά προβλήματα και έχει ανοίξει πόλεμο σε πολλά μέτωπα και με πολλούς κυνόφιλους και επαγγελματίες.

Πρόσφατα είδαμε δημοσιεύσεις από επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων να διαμαρτύρεται καθώς έχει αποκλειστεί η δικιά τους φυλή από τον Όμιλο και εν συνεπεία δεν δικαιούνται να διεξάγουν αγώνες με κυνηγετικά σκυλιά (Αγγλικού Δείκτες). Αυτό σίγουρα έχει και επιπτώσεις στην εργασία του καθώς είναι από τους λίγους επαγγελματίες εκπαιδευτές κυνηγετικών σκύλων στη χώρα μας.

Αυτό έγινε και πριν τρία χρόνια με άλλους δύο Ομίλους και αυτή τη στιγμή το Αγγλικό Ποϊντερ, Αγγλικό Σέττερ, ο Όμιλος Επανιέλ Πρετον στην Κύπρο με 30+ χρόνια ιστορίας, με διεθνείς διακρίσεις και αναγνωρίσεις και ο Όμιλος Κούτσχαρτ με 30+ χρόνια ιστορίας, διακρίσεις και πρωτοστάτης στην Κυπριακή Κυνοφιλια είναι αποκλεισμένοι και μαζί τους όλα τα μέλη τους. Φυσικά όταν αποκλείστηκαν οι δύο αυτοί Όμιλοι κάποιοι τότε σφύριζαν αδιάφορα και με ελαφρά την καρδία προχωρούσαν μη περιμένοντας ότι κάποτε θα ερχόταν (κακώς) και η δικιά τους η σειρά.

Παράλληλα, κάποιοι εκτροφείς και εκπαιδευτές σκύλων αποκλείστηκαν σε ατομικό επίπεδο και δεν μπορούν να κατεβάσουν τα σκυλιά τους σε αγώνες μορφολογίας ή να εγγράψουν σκυλιά τους. Για όλα αυτά ο Κυνολογικός ο οποίος λειτουργεί με ένα παράλογο και άδικο σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί κατά το δοκούν.

Όπως φαίνεται όμως και σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού μας μια νέα καταγγελία εναντίον του έρχεται για να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στον ήδη προβληματικό όμιλο. Πρώην επαγγελματίες κατάγγειλαν τον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου στο Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στον έφορο Σωματείων για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο Έφορος μετά από έρευνά του, έστειλε ερωτήματα στην επιτροπή προστασίας του Ανταγωνισμού κατά πόσο ο αποκλεισμός κάποιου επαγγελματία (αντικαταστατικά ή μη) δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις και καταχρηστική λειτουργία.

Ο Κ.Ο.Κ. ο οποίος έχει δεσπόζουσα θέση ως η ανώτατη κυνολογική αρχή, απαγορεύεται να κάνει καταχρηστική εκμετάλλευση αυτής της θέσης σύμφωνα με την επιτροπή Ανταγωνισμού και να δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις.

Η επιτροπή Ανταγωνισμού καλεί τον οποιοδήποτε υφίστασται άδικη μεταχείριση από τον Κ.Ο.Κ. να αποταθεί στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού και να υποβάλει τις καταγγελίες του ενώπιον της για να εξεταστούν βάση της Νομοθεσίας.


Θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτές και εκτροφείς σκύλων οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές και τους έχει στερηθεί το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματός τους, πιθανών να προβούν σε καταγγελίες. Ενώ σε αρκετούς κυναγωγούς στερήθηκε το δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες στην Κύπρο ή το εξωτερικό ακριβώς λόγω της καταχρηστικής εξουσίας της Κ.Ο.Κ. Σε περίπτωση που πάνε καταγγελίες και επαληθευτούν τότε πολλά σενάρια θα είναι ορατά!!