Τσίκλες ξιδάτες
1. Τις τσίκλες είναι καλύτερα να τις καθαρίσουμε και να τις βράσουμε την ίδια μέρα και όχι να τις βάλουμε στο ψυγείο. Όταν τις βάλουμε στο ψυγείο, δημιουργούνται αέρια στα έντερα, και με το βράσιμο αυτά τα αέρια εκπτύσσονται και σπάζει η κοιλιά τους.
2. Θα ήταν καλύτερο, να βράσουμε την φίζα που θα τις βάλουμε όπως και το καπάκι για να αποστειρωθούν. Το καπάκι να μην έχει σκουριά.
Επίσης να χρησιμοποιήσουμε το σωστό μέγεθος φίζας που να τις χωράει στριμωγμένες έτσι ώστε κατά αναλογία το ξύδι να μπει το σωστό και όχι περισσότερο!
3. Βάζουμε κρύο νερό σε κατσαρόλα με τις τσίκλες σε χαμηλή φωτιά. Αφού βράσουν για λίγα λεπτά τις τρυπάμε με μια μεγάλη καρφίτσα στην ωμοπλάτη. Όταν αρχίσουν να ψήνονται πρέπει να βγάλουν αίμα. Εδώ είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να είναι νόστιμη. Αν αφήσουμε πολύ αίμα στην τσίκλα τότε θα είναι νόστιμη όμως δεν θα αντέξει πολύ καιρό στο ξύδι. Άρα αφήνουμε ελάχιστο, δηλαδή το αίμα που θα βγαίνει από την ωμοπλάτη να το δούμε να είναι αραιωμένο με λίπος..μωβ. Τότε τις βγάζουμε
4. Αφού τις βγάλουμε ΔΕΝ τους βάζουμε αλάτι!! Τις αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν και τις βάζουμε, ΟΧΙ με το χέρι μας, στριμωγμένες καλά στην φίζα.
5. Βάζουμε 3/4 ξύδι δια ξιδάτα και όχι το δυνατό, ¼ νερό, λίγη κουνταρία και αλάτι. Δοκιμάζουμε να δούμε πόσο αλάτι μας αρέσει. Αν θέλουμε βάζουμε και ελάχιστο ελαιόλαδο από πάνω. Δεν πρέπει να εξέχει καμία τσίκλα πάνω από το ξύδι γιατί θα μουχλιάσει αλλά και το ξύδι ίσα ίσα που να τις καλύπτει.
Καλή όρεξη τσιαι παίζετε τις με 12άρια
