ENGLISH COCKER SPANIEL (ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ)

Monday, 21 March 2011
ENGLISH COCKER SPANIEL (ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ)

Το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ προέρχεται όπως καταλαβαίνουμε όλοι από τον τίτλο του από την Μεγάλη Βρετανία. Είναι ο αριθμός 5 όσον αφορά το πρότυπο FCI και ανήκει στην ομάδα 8(κυνηγόσκυλα επαναφοράς, ξεπετάγματος, νερού). Πρόκειται για ένα πανέμορφο σκύλο, χαρούμενο, ανθεκτικό, αθλητικό, αρμονικό και συμπαγές όσον αφορά την γενική του εμφάνιση. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η χαρούμενη διάθεση με αεικίνητη ουρά και η τυπική ζωηρή κίνηση, ειδικά όταν ακολουθεί ίχνη και είναι πολύ καλό μέσα στο πυκνό. Είναι ευγενές, αφοσιωμένο στο αφεντικό του και γεμάτο ζωή και ενθουσιασμό. Στην Κύπρο υπάρχουν εξαίρετα σκυλιά που είναι άξιοι αντιπρόσωποι της συγκεκριμένης φυλής και αυτό φαίνεται από τις συνεχείς διακρίσεις που παίρνουν σε αγώνες εργασίας και μορφολογίας του εξωτερικού. Στο κυνήγι το συγκεκριμένο σκυλί χρησιμοποιείται τέλεια για επαναφορά θηραμάτων αλλά είναι όπως είπαμε και εξαίρετο στο ξεπέταγμα θηραμάτων ιδιαιτέρα στο πυκνό. Λατρεύει το νερό γι’ αυτό και χρησιμοποιείται πολύ σε κυνήγι υδροβίων αφού είναι άψογος κολυμβητής. Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης φυλής είναι πως χρειάζεται πάρα πολύ φροντίδα όσον αφορά την εμφάνιση του. Η φροντίδα του τριχώματος και γενικά η περιποίηση είναι ουσιώδους σημασίας όχι μόνο για την αισθητική παρουσία ενός Κόκερ , αλλά και για την καλή υγεία και φυσική κατάσταση κάθε ζώου συντροφιάς. Το Κόκερ έχει μακριά κρόσσια τριχώματος κάτω από το σώμα του και στα σκέλη. Το τρίχωμα λοιπόν πρέπει να βουρτσίζεται συχνά και να χτενίζεται ώστε ν’ απομακρύνονται τυχόν κόμποι, νεκρές τρίχες και ξένα σώματα. Το εσωτερικό των μακριών, καλυμμένων από πυκνό τρίχωμα αυτιών του πρέπει επίσης να καθαρίζεται συχνά, για να εξασφαλίζεται ο άριστος εξαερισμός της περιοχής και να αποφεύγονται οι ωτίτιδες. Τα νύχια πρέπει να διατηρούνται κοντά και οι τρίχες ανάμεσα στα πέλματα να κόβονται, απομακρύνοντας συγχρόνως τυχόν ξένα σώματα που ίσως να έχουν μπει ανάμεσα στα δάχτυλα και μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς και μολύνσεις. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα στανταρ της φυλής.   

 

ΚΕΦΑΛΗ / ΚΡΑΝΙΟ

Τετράγωνο ρύγχος με ευκρινές «στοπ» στο μέσον της απόστασης μεταξύ ακρορρινίου και ινιακής απόφυσης. Κρανίο καλοανεπτυγμένο, καθαρά σμιλεμένο, ούτε υπερβολικά εκλεπτυσμένο ούτε χονδροειδές. Τα οστά των παρειών δεν προεξέχουν. Η μύτη είναι αρκετά φαρδιά, για την οξεία οσφρητική ικανότητα.

ΟΦΘΑΛΜΟΙ

Γεμάτοι αλλά όχι προεξέχοντες. Σκούροι καστανοί ή καστανοί, ποτέ ανοιχτόχρωμοι, αλλά στην περίπτωση Κόκερ με χρώμα συκωτί ή συκωτί – στικτό ή συκωτί και άσπρο, τα μάτια έχουν χρώμα σκούρο φουντούκι ώστε να εναρμονίζονται με το χρώμα του τριχώματος. Η έκφραση είναι αυτή της ευφυΐας και της ευγένειας αλλά και «ξύπνια», λαμπρή και χαρούμενη. Τα βλέφαρα είναι σφιχτά.

ΩΤΑ

Λοβοειδή, χαμηλά τοποθετημένα, εκφύονται στην ίδια ευθεία με τα μάτια. Τα λεπτά, φίνα πτερύγια εκτείνονται μέχρι το ακρορρίνιο. Καλώς καλυμμένα από μακρύ, ίσιο, μεταξένιο τρίχωμα.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΣ

Σιαγόνες ισχυρές, με τέλεια, κανονική και πλήρη, ψαλιδόσχημη συναρμογή – δηλ. Τα πάνω δόντια υπερκαλύπτουν εγγύτατα τα κάτω και είναι τετράγωνα τοποθετημένα στις γνάθους.

ΛΑΙΜΟΣ / ΑΥΧΗΝ

 Μέσου μήκους, μυώδης. Ομαλά τοποθετημένος πάνω στους λεπτούς, επικλινείς ώμους. «Στεγνός» λαιμός (Σ.μ.: χωρίς «προγούλι»).

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΜΕΡΗ

Ωμοπλάτες επικλινείς και λεπτές. Σκέλη με καλή οστέωση, ίσια, αρκούντως βραχέα για την συγκέντρωση της ισχύος. Αλλά όχι υπερβολικά κοντά ώστε να εμποδίζουν την τρομακτική ενεργητικότητα που απαιτείται από το σπουδαίο αυτό αθλητικό σκυλί.

ΣΩΜΑ / ΚΟΡΜΟΣ

Ισχυρό, συμπαγές. Θώρακας καλοανεπτυγμένος, στήθος βαθύ, ούτε πολύ φαρδύ ούτε πολύ στενό εμπρός. Πλευρές καλά τεντωμένες. Οσφύς βραχεία, φαρδιά, με σφιχτή, ίσια ραχιαία γραμμή που καμπυλώνει απαλά προς την ουρά από το άκρο της λεκάνης έως τη βάση της (ουράς).

ΟΠΙΣΘΙΑ ΜΕΡΗ

Φαρδιά, καμπύλα, πολύ μυώδη. Σκέλη καλής οστέωσης, καλή κλίση αντικνήμιου, κοντά μετατάρσια που επιτρέπουν άφθονη ώθηση.

ΠΟΔΙΑ / ΠΕΛΜΑΤΑ

Σφικτά, με χονδρές πατούσες, σαν της γάτας.

ΟΥΡΑ

Εκφύεται λίγο χαμηλότερα από τη γραμμή της ράχης. Πρέπει να είναι χαρούμενη στην κίνησή της και να φέρεται ίσια (Σ.μ.: προς τα πίσω), ποτέ προς τα πάνω. Παραδοσιακά κόβεται αλλά ποτέ τόσο κοντή ώστε να κρύβεται, ούτε τόσο μακριά ώστε να παρεμποδίζει την ακατάπαυστη, ζωηρή κίνηση στην εργασία.

ΔΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΣΗ

Άρτια, δια μέσου κινήσεως μεγάλης ώθησης που καλύπτει καλά το έδαφος.

ΤΡΙΧΩΜΑ

Επίπεδο, μεταξένιας υφής, ποτέ συρματοειδές ή κυματιστό, ούτε υπερβολικά φουντωτό, ποτέ δεν σχηματίζει βοστρύχους. Καλό «πτέρωμα» (κρόσσια) στα εμπρός σκέλη, το σώμα και τα πίσω σκέλη πάνω από τους ταρσούς.

ΧΡΩΜΑ

Διάφορα. Στα μονόχρωμα δεν επιτρέπεται άσπρο παρά μόνο στο στήθος.

ΜΕΓΕΘΟΣ

Ύψος (περίπου): Αρσενικά 39-41 εκ., Θηλυκά 38-39 εκ. Βάρος (περίπου): 14-16 κιλά.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ

Οποιαδήποτε απόκλιση από τα παραπάνω σημεία πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η αυστηρότητα με την οποία το σφάλμα πρέπει να αντιμετωπίζεται είναι ακριβώς ανάλογη με το βαθμό της απόκλισης.

Γενικά το Κόκερ είναι ένα άριστο κυνηγόσκυλο αλλά και πολύ καλός οικογενειακός φίλος, είναι σκυλί που αναπτύσσει ιδιαίτερη σχέση με τα αφεντικά του και δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στα μικρά παιδιά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα Κόκερ επιλέγονται σαν κατοικίδια από πολλές οικογένειες οι οποίες δεν έχουν κάποια σχέση με το κυνήγι.

 

 Θερμές ευχαριστίες στην Δρ. Ελίζα Λοίζου  Για την βοήθεια της στην σύνταξη αυτού του άρθρου