SIGN IN | REGISTER
Αρθρογραφία

ΚΥΝΗΓΙ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΣΚΥΛΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Νόμοθεσία - Οπλα - Κυνήγι

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2011, 19:29
καποιεσ ερωτησεισ παιδια για οποιον γνωριζει περισσοτερα...

οταν πουλησουμε ενα οπλο σε οπλοπωλη τοτε αυτος σπανια το γυριζει πανω του. συνιθως το κρατα μεχρι να βρεθει αγοραστης για να το αγορασει και τοτε το γραφει πανω σε εκεινον.

το θεμα ειναι τι γινεται εαν το οπλο δοθει απο τον οπλοπωλη σε καποιον για να παει σκοπευτιριο για παραδειγμα για να το δοκιμασει και τον σταματησει για παραδειγμα η αστυνομια?

ή τι γινειται εαν το οπλο χαθει , κλαπει ή οτιδηποτε αλλο?? ποιος ειναι ο νομικος κατοχος, αυτος που το πουλησε στο οπλοπολει ή ο οπλοπολης???

επισης ποιος διαβεβαιωνει τον πρωτο κατοχο οτι το οπλο θα γραφει οντος οταν πωληθει??

ακομα και αν υπογραψες χαρτι μεταβηβασης αυτο ειναι στο συρταρι του οπλοπολη αρα η αστυνομια δεν εχει ιδεα για την πωληση

και ακομα κατι? ισχιει οτι ο οπλοπωλης μπορει να γραψει ενα οπλο που ειναι γραμενο σε καποιον τριτο χωρισ την υπογραφη και το χαρτη μεταβηβασησ? ισχιει δηλαδη οτι μπορει να μεταβηβασει-γραψει ενα γραμενο οπλο απλα με το κοτσιανη και χωρισ χαρτι μεταβινασης απο το πρωτο κατοχο του??

απολογουμαι εαν ημουν κουραστικος αλλα ειναι καποια πραματα που μου φαινονται λιγο παραξενα... εαν ξερει καποιος παρακαλω ασ μας απαντησει
Μακάρι οι νέοι να ´ξεραν κι γέροι να μπορούσαν...
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 30 Μαρ 2011, 22:27
Φίλε Κύπρο,

πολύ καλό το ερώτημά σου. Μου έτυχε και εμένα προσωπικά πριν αρκετά χρόνια να δώσω όπλο μέσα και να αγοράσω άλλο όπλο. Το όπλο που αποχωρίστηκα ήταν στο ράφι του οπλοπώλη μέχρι να το πουλήσει και αυτός με την σειρά του σε κάποιο ενδιαφερόμενο. Δεν είχε μεταβιβαστεί πάνω στο οπλοπώλη, προφανώς για να γλυτώσει τα μεταβιβαστικά τέλη. Πιθανολογώ ότι από την στιγμή που μένει κλειδωμένο στο κατάστημα είναι νόμιμο. Οφείλη ο πρώην ιδιοκτήτης να ζητά κάποιο αποδεικτικό στοιχείο ότι πάραδωσε το όπλο του στον οπλοπώλη. Αν πχ. αγοράσει άλλο όπλο, καλό θα ήταν να αναγράφεται η τιμή πώλησης του παλιού όπλου και η τιμή του νέου, και η διαφορά στην τιμή που εισπράχθηκε, καθώς και οι σειριακοί αριθμοί των όπλων.

Τώρα εάν ένας οπλοπώλης δώσει το παλιό σου όπλο σε κάποιο να το δοκιμάσει θεωρείται παρανομία. Υπάρχει όμως τρόπος για να είναι καλυμμένος και ο οπλοπώλης και ο ενδιαφερόμενος. Εάν πχ. η αστυνομία σταματήσει τον ενδιαφερόμενο για τροχαίο έλεγχο και μέσα στο όχημά του υπάρχει το όπλο, ο αστυνομικός μπορεί να του ζητήσει τα χαρτιά του όπλου για έλεγχο.

Είχα λοιπόν την απορία και εγώ μέχρι που λύθηκε πριν 2 χρόνια περίπου από ένα οπλοπώλη όταν πήρα για δοκιμή ένα μεταχειρισμένο όπλο. Η συνηθές πρακτική είναι να δίνεται από τον οπλοπώλη προς τον ενδιαφερόμενο, ένα έντυπο μεταβίβασης υπογραμμένο και σφραγισμένο από τον οπλοπώλη, αλλά χωρίς αναγραφόμενη ημερομηνία. Εάν προκύψει έλεγχος από αστυνομία, ο ενδιαφερόμενος δικαιολογείται και λέει ότι μόλις αγόρασε το όπλο και ότι το παίρνει για δοκιμή. Πρέπει τότε να παρουσιάσει τα χαρτιά στην αστυνομία εντός 24 ωρών. Σε εκείνη την περίπτωση ενημερώνει τον οπλοπώλη και αναγράφει την ημερομηνία πάνω στο έντυπο μεταβίβασης.

Αυτά έν ολίγης
Καλή σας μέρα
Σ. Μακρής
Πρώτα από όλα πρέπει να είστε Κύριοι στο βουνό, και μετά κυνηγοί...
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 31 Μαρ 2011, 01:16
Με την πολύ εύστοχη απορία του φίλου Κύπρου πήρα την πρωτοβουλία να ανοίξω το θέμα Νομοθεσία - Οπλα - Κυνήγι - στο οποίο μπορούμε να συζητούμε οτιδήποτε σε σχέση με τους νόμους που αφορούν τα όπλα και το κυνήγι. Είτε είναι διαδικασίες έκδοσης πρώτης άδειας κυνηγίου ή διαδικασίες που πρέπει κατα τον νόμο να ακολουθούνται σε αγοραπωλησίες όπλων, τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος για την μεταφορά του όπλου - πότε και ποιές μέρες επιτρέπεται, εάν η μεταφορά όπλου σε μονοκόμματη θήκη είναι νόμιμη ή παράνομη και πολλά άλλα!


Σε απάντηση της απορίας του Κύπρου, χωρίς να έχω ψάξει ιδιαίτερα το θέμα γνωρίζω τα ακόλουθα:
Ο κάθε οπλοπώλης υποχρεούται να τηρεί ημερολόγιο μητρώο όπλων που έχει στο μαγαζί του. Δηλαδή εάν για παράδειγμα πάς το όπλο σου για επισκευή και πρέπει να το αφήσεις εκεί, τότε πρέπει να περαστεί στο ημερολόγιο/μητρώο του οπλοπώλη. Η αστυνομία κάθε τόσο γνωρίζω ότι προβαίνει σε ελεγχους σε κυνηγετικά μαγαζιά όπου επιθεωρεί το ημερολόγιο/μητρώο και τα όπλα που βρίσκονται εντός του μαγαζιού. Δεν είμαι 100% σίγουρος κατα πόσο όπλο που παίρνει μέσα οπλοπώλης απλά με την εγγραφή στο ημερολόγιο/μητρώο δικαιούται να μην προβεί στην μεταβίβαση. Πολύ πιθανό να δικαιούται.
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 31 Μαρ 2011, 10:21
ΛΟΙΠΟΝ ΦΙΛΕ ΚΥΠΡΟ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙΣ ΩΣ ΕΞΗΣ ΕΠΕΙΔΕΙ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΟΥ. ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΣΕ ΟΠΛΩΠΩΛΗ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΠΙΔΙΩΡΘΩΣΗ Ο ΟΠΛΩΠΩΛΗΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΚΕΙΤΕ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Η ΜΑΤΑΒΙΒΑΣΗ ΔΕΝ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΩΛΗΘΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ Η ΓΝΩΣΤΗ ΜΕΣΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙς ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ. ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΕ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ : ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΑΡΤΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΥΧΥΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΛΙ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ ΟΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΕΓΩ ΤΗΝ ΤΑΔΕ ΜΕΡΑ ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΘΩ ΕΙΤΕ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ. ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ!!! ΓΙΩΡΓΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Ιουν 2012, 08:33
ποσα οπλα μπορεικαποιος να εχει εγγεγραμενα πανω του??
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Ιουν 2012, 08:49
kokos321 έγραψε:ποσα οπλα μπορει καποιος να εχει εγγεγραμενα πανω του??


παιθκιά έχω τζεγώ τούντην απορία... αν μπορεί κάποιος να μας απαντήσει
Φιλικά,
Χρήστος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Ιουν 2012, 09:06
γνωριζει κανεις?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Ιουν 2012, 10:22
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΣΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΝΝΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ
ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.
ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ

Επιστροφή στο ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ / ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Bing [Bot] και 0 επισκέπτες


  USEFUL LINKS

- Windfinder forecast
- CYCOFOS weather forcecast
- Google weather forcecast  SISTER SITES


HUNT & SHOOT
MAGAZINE
CYPRUS YACHTING
MAGAZINE
ONLINE
MAGAZINESCyprus Fishing Magazine
P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus | Telephone: +357 25577750 | e-mail: info@cyprusfishingmagazine.com


Copyright © Dacor Advertising & Media LTD 2012
Designed by Dacor