Σκοποβολή Σταθερού Στόχου

Σκοποβολή Σταθερού Στόχου

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΣΤΟΧΟΥ

ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΤΟΥΦΕΚΙ

Συνέντευξη με τον προπονητή σταθερού στόχου κον Ανδρέα Φιακά

Τον τελευταίο καιρό ένα νέο για την χώρα μας σκοπευτικό άθλημα αρχίζει να προβάλει με επιτυχία την μικρή μας πατρίδα στο εξωτερικό. Ένα άθλημα στο οποίο η χώρα μας διαθέτει αρκετά ταλέντα που πολύ πιθανό να γράψουν για ακόμη μια φορά το όμα της Κύπρου ανάμεσα στα ονόματα μεγάλων χωρών. Περισσότερα όμως για το άθλημα της σκοποβολής σταθερού στόχου θα μάθουμε από ένα πρωτεργάτη του συγκεκριμένου αθλήματος τον κο Φιακά.

Ερ. Κύριε Φιακά πότε πρωτοεμφανίστηκε το άθλημα του σταθερού στόχου στην Κύπρο;

Απ. Το άθλημα του σταθερού στόχου πρωτοεμφανίστηκε στην Κύπρο το 1989 στα πλαίσια της διοργάνωσης των ΑΜΚΕ (Αγώνες Μικρών κρατών Ευρώπης). Όλοι οι αθλητές που συμμετείχαν τότε προέρχονταν από τις τάξεις της αστυνομίας. Μόνο μέσα από τη μηχανοκίνητη μονάδα άμεσης δράσης υπήρχε η δυνατότητα εξεύρεσης σκοπευτών γιατί το άθλημα του σταθερού στόχου ήταν τελείως άγνωστο στην Κύπρο. Προσωπικά συμμετείχα τότε ως σκοπευτής στο αγώνισμα αεροβόλο πιστόλι, μαζί με τους Γιαννάκη Πιερίδη, Μιχάλη Γρηγοριάδη, Γιαννάκη Ιωάννου και Αντρέας Τσαγγάρης.

Ερ. Ποια Ολυμπιακά αθλήματα σταθερού στόχου διεξάγονται στην Κύπρο;

Απ. Υπάρχουν στο παγκύπριο πρωτάθλημα τα αγωνίσματα του αεροβόλου τουφεκιού και αεροβόλου πιστολιού σε απόσταση 10 μέτρων. Συμμετέχουν αθλητές σε κάθε κατηγορία αντρών, γυναικών, εφήβων, νεανίδων, παίδων και κορασίδων. Επίσης υπάρχει ειδική κατηγορία για άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες (SH1A)

Ερ. Πως βλέπετε την εξέλιξη της κυπριακής σκοποβολής σταθερού στόχου τα τελευταία χρόνια;

Απ. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται εξέλιξη στο άθλημα του σταθερού στόχου με την ετήσια διεξαγωγή του πρωταθλήματος και τη βοήθεια της ΣΚΟΚ (Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου). Επίσης η συμμετοχή και οι επιτυχίες μας σε διεθνείς αγώνες ανεβάζουν το γόητρο του αθλήματος και το κάνουν ευρύτερα γνωστό αυξάνοντας την προσέλευση και τη συμμετοχή νέων σκοπευτών.

Ερ. Αυτή τη στιγμή πόσοι αθλητές ασχολούνται:

Απ. Στις κατηγορίες αντρών γυναικών αγωνίζονται 60 σκοπευτές αλλά ιδιαίτερα ελπιδοφόρος είναι ο αριθμός των μικρών αθλητών που αυξάνεται ραγδαία καθώς υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε παιδιά από την ηλικία των 8 χρονών. Διαμορφώσαμε ειδικά το πρωτάθλημα παίδων και κορασίδων από 8-15 ετών έτσι ώστε να γίνεται με τη χρήση ειδικού υπόβαθρου (σταντ). Αυτό επιτρέπει στα παιδιά να αγωνίζονται εύκολα.

Ερ. Πως μπορεί να ξεκινήσει κάποιος;

Απ. Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι λειτουργούν μόνο δύο σκοπευτήρια, στη Λευκωσία (Λατσιά) τηλ. 22482660 και στη Λεμεσό (Αρμενοχώρι) τηλ 25991120 Το σκοπευτήριο Λάρνακας θα είναι έτοιμο το 2010. Οι ώρες λειτουργίας είναι από το πρωί στις 10:00 μέχρι τις 13:00 και από τις 15:00 μέχρι τις 18:30. Στο σκοπευτήριο μπορεί κανείς να προμηθευτεί τον εξοπλισμό για να δοκιμάσει υπό την επίβλεψη προπονητή. Ακολούθως θα πρέπει να γίνει μέλος σε κάποια σκοπευτική οργάνωση και στη ΣΚΟΚ και καλό θα ήταν να προμηθευτεί το δικό του όπλο και εξοπλισμό.

Ερ. Υπάρχουν Επιχορηγήσεις για νέους;

Απ. Στα σκοπευτήρια υπάρχουν διαθέσιμα όπλα και στα πλαίσια του ΕΣΥΑΑ (Εθνικό Σχέδιο Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού) υπάρχει επίβλεψη από προσοντούχο προπονητή και πρόβλεψη για προμήθεια του αρχικού αναλώσιμου υλικού (στόχοι, σφαιρίδια). Επίσης η συμμετοχή εφήβων και νεανίδων στα παγκύπρια πρωταθλήματα είναι δωρεάν καθώς η οικονομική επιβάρυνση καλύπτεται από τη ΣΚΟΚ

Ερ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυνηγετικό αεροβόλο;

Απ. Όχι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυνηγετικό αεροβόλο διότι τα σκοπευτικά όπλα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Ερ. Ποές είναι οι πιο σημαντικές επιτυχίες που σημείωσαν Κύπριοι αθλητές;

Απ. Στους 13ους ΑΜΚΕ που διεξήχθησαν τον Ιούνιο στην Κύπρο είχαμε αρκετές διακρίσεις και μετάλλια. Ιδιαίτερη διάκριση κυρίως λόγω του νεαρού της ηλικίας τους είχαν η Μαριλένα Κωνσταντίνου που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο τουφέκι γυναικών και η Κωνσταντίνα Πρατσή που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο πιστόλι γυναικών. Οι δυο αυτές σκοπεύτριες αποτελούν τις μελλοντικές μας ελπίδες για υψηλές επιδόσεις και γιατί όχι παγκόσμιες διακρίσεις.

Ερ. Με ποιους τρόπους μπορεί να προωθηθεί καλύτερα το άθλημα;

Η απόσταση των υπαρχουσών σκοπευτηρίων από τα αστικά κέντρα δυσχεραίνει την εύκολη και μαζική προσέλευση νεαρών αθλητών. Η δημιουργία αιθουσών σταθερού στόχου στις πόλεις θα αποτελέσει εύκολη πρόσβαση και θα λύσει το πρόβλημα.

Μεγάλη ανάπτυξη θα προσφέρει και η δημιουργία πεδίων βολής για τη διεξαγωγή των αγωνισμάτων πυροβόλων όπλων που για την ώρα δεν υπάρχουν αλλά προγραμματίζονται στο κοντινό μέλλον.

Ερ. Τι πιστεύετε ότι προσφέρει η σκοποβολή σταθερού στόχου σε νεαρά άτομα

Απ. Η σκοποβολή είναι ατομικό άθλημα και βοηθά ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα στο αίσθημα του συναγωνισμού καθώς τα εφοδιάζει με αυτοπεποίθηση, ηρεμία, ψυχραιμία και τα απαραίτητα αποθέματα νοητικής επεξεργασίας για την επίτευξη ενεργειών όπως η ακρίβεια της κίνησης και η επιτυχία της βολής.